Apartmani Pičuljan

Ivan Pičuljan

Lopar 391

51281 Lopar, Hrvatska

Tel: +385 51 775 103

Mob: +385 98 192 1546

E-mail: [email protected]

Web: www.piculjan-apartments.com

Hrvatski English Deutsch Italiano
Linkovi

Za potrebene informacije kako nas pronaći pogledajte google maps ili pogledajte u Ponuda smještaja...

O Loparu

Lopar je turističko naselje na otoku Rabu, najudaljenije od drevnoga grada Raba, administrativnog središta otoka. Obiluje pješčanim plažama i netaknutim uvalama s kristalno čistim morem. U Lopar možete stići trajektom Jablanac- Mišnjak, gdje vožnja traje desetak minuta ili, gostima sve zanimljivijom zbog blizine Rijeke i zrakoplovne luke, trajektnom linijom Valbiska (na Krku) – Lopar.
 
Legenda o Sv. Marinu
 
Loparani su posebno ponosni na Sv. Marina, klesara i osnivača Rep. San Marino, rođenom upravo u Loparu u 4. stoljeću. Njemu u čast hotelsko naselje nosi ime "San Marino", a Grad Rab i država San Marino danas održavaju posebne odnose upravo u slavu Marina, koji je davno na brdu
Titano utemeljio Republiku koja do danas nosi njegovo ime.
 
Plaže
 
Kako smo već spomenuli, Lopar obiluje prekrasnim pješčanim plažama. Ima ih čak 22, od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac). Bezbroj malih uvalica s toplim morem i mirisom mediteranskoga bilja očarat će vas i potaknuti da se iznova vraćate... Najveća i najpoznatija loparska plaža, "Rajska plaža", dugačka je1,5 km. Ukoliko ste željni ljenčarenja u plitkom moru, na zagrijanom pijesku, ovdje ćete otkriti vaš mali raj. Od 2003. Lopar krasi "Plava zastava", međunarodni simbol kvalitete i očuvanosti okoliša te sigurnosti kupača.
 
Povijest
 
U Loparu na mjestu zvanom Zidine zasnovano je naselje koje je neprekinuto trajalo i živjelo kroz mlađe kameno doba, pa bakreno, brončano sve do 4.st. poslije Krista kada je na spomenutoj lokaciji narasla starogrčka vojna utvrda, čiji ostaci zajedno s ostacima iz predhodnih razdoblja i danas svjedoče o povijesti ovoga mjesta. Rt Zidine, kao i cijeli sjeverni dio poluotoka Lopar, zaštićen je prirodni rezervat. Zbog svojih posebnosti, geomorfoloških karakteristika, povijesnih ostataka (rimske i grčke utvrde, naselja koja datiraju iz vremena prije Krista) Lopar privlači sve više turista koji osim uživanja u njegovim ljepotama, poput modernih nomada uče o povijesti čovječanstva. Poslije svake malo jače kiše u plitkim uvalicama naziru se ostaci amfora, terakote, rimskih novčića. Takvo bogatstvo malogdje se može doživjeti.
 
Znamenitosti
 
U mjestu postoje dvije crkve. Prva je župna crkva Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Lopar koja se nalazi u samom središtu mjesta. U ljetnim mjesecima u njoj se održavaju mise na stranim jezicima, koncerti otočkih klapa, te koncerti ozbiljne glazbe. Druga crkva je zavjetna crkva Blažene Djevice Marije iz 14. stoljeća. Smještena na brežuljku, u borovoj šumi blizu trajektnog pristaništa, meta je brojnih turista i hodočasnika. Specifičnost njena interijera su marame, koje su pomorci darivali crkvi nakon povratka s dugih i opasnih putovanja. Svoj dan crkva slavi 8. rujna, kada vjernici s cijelog otoka, praćeni brojnim turistima hodočaste i slave rođenje Bl. Djevice Marije. U narodu je taj blagdan poznatiji kao "Mala Gospa". Na taj dan održava se velika pučka fešta, popraćena sportskim i kulturnim manifestacijama.
 
Tradicija
 
Tijekom boravka u Loparu možete vidjeti i nastup Rapskih samostreličara, koji su obnovili tradiciju gađanja samostrelom, na radost gostiju i otočana. Hrabri vitezovi održavaju turnir nekoliko puta godišnje, u pratnji svojih dijeva, pa svaki njihov nastup izazove oduševljenje. Uz Sanmarineze, Rabljani danas jedini u Europi organiziraju dane srednjovjekovlja (na Rabu je to poznata Rapska Fjera), koji su postali najkvalitetnija kulturno-povijesna manifestacija u Hrvatskoj i šire. Nepravedno bi bilo ovdje ne spomenuti posebnosti loparskog govora i napjeva, koje danas vrijedno nastoje sačuvati od zaborava mladi naraštaji okupljeni oko KUD-a San Marino. U njihovim plesovima uz mih (tradicionalno glazbalo) zasigurno ćete i vi uživati.